9 juli lancering ‘Operatie Spiekpen’ campagne in Den Haag

Op 9 juli neemt Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de eerste 'spiekpen' in ontvangst op het ROC Mondriaan, locatie Leeghwaterplein 72 te Den Haag. De spiekpen is ontwikkeld in het kader van de campagne tegen huwelijksdwang en achterlating van Femmes for Freedom.

De zomervakantie wordt helaas door sommige ouders gebruikt om hun kind uit te huwelijken en in het land van herkomst achter te laten. Om jongeren alert te maken en uithuwelijking en achterlating te signaleren en te voorkomen worden deze week duizenden spiekpennen uitgedeeld aan jongeren vanaf 14 jaar.

In de pen zit een spiekbriefje verstopt met contactgegevens van hulporganisaties en concrete adviezen. 'Als je met het vliegtuig op vakantie gaat, kan je een lepel in je kleding dragen. Als het alarm van de beveiligingspoortjes afgaat, kan je om hulp vragen.' Ook biedt de spiekpen concrete handelingsperspectieven aan jongeren in het buitenland die reeds te maken hebben gekregen met huwelijksdwang en achterlating. De pen is discreet en makkelijk mee te nemen of weg te geven.

Lees meer op de website van Femmes for Freedom.