Boek: Sofia, het verhaal van een verboden liefde

Sofia is een boek van Vrij Nederland-journaliste Margalith Kleijwegt. Het gaat over een Marokkaans meisje uit Rotterdam, dat kiest voor een Nederlandse jongen en daarom door haar vader wordt verstoten.

Het idee dat Sofia getrouwd is met een niet-moslim is voor de vader onacceptabel. Haar naam mag voortaan in zijn huis niet meer hardop worden uitgesproken.

Margalith Kleijwegt is ervan overtuigd dat er duizenden Sofia's zijn die geen vrije partnerkeuze hebben. 'Die meiden willen hun ouders een plezier doen en trouwen met iemand uit hun eigen cultuur. Daar zijn ze lang niet altijd gelukkig mee. Maar weglopen, zoals Sofia, daar heb je een behoorlijke portie moed voor nodig', zegt de VN-redacteur.

Sofia - het is niet haar echte naam - wil zelf niet in de publiciteit. Ze wil haar ouders sparen. Ze hoopt wel dat de discussie over huwelijksdwang op gang komt door het boek waarin zij de hoofdrol speelt.

Nog een boekentip: 'Bruid van de dood'. Met dit boek probeert schrijfster Naema Tahir de kwestie van gedwongen huwelijken inzichtelijk en voelbaar te maken.