Liefde is… jouw recht om te kiezen!

Liefde is… jouw recht om te kiezen!

Ik presenteerde Your Right 2 Choose dit jaar voor de 2e maal. Ik vind het een eer om te doen, omdat er maar weinig evenementen zijn waarbij dit gevoelige thema op constructieve en open wijze met jongeren besproken wordt. Ik vind het belangrijk dat er een gesprek op gang wordt gebracht en tools worden aangereikt die jongeren kunnen helpen om sterker in hun schoenen te staan.

Your Right 2 Choose gaat over jouw recht om je eigen partner te kiezen. Veel jonge mensen voelen druk of dwang van hun omgeving met betrekking tot hun partnerkeuze. Er wordt dan vaak aan uitgehuwelijkte importbruiden gedacht, terwijl het onderwerp veel breder is dan dat. Ik heb de afgelopen jaren veel over de wereld gereisd en ben het thema overal tegen gekomen: in de USA met betrekking tot religies en kleur, in Ethiopië gaat het om stammen, in India over kasten, in Servië over  Bosniërs, in Letland over Russen, enzovoort. En in hoeveel families in Nederland (welke cultuur of religie dan ook) wordt er niet subtiel naar kinderen overgebracht dat het ‘beter’ of gemakkelijker is om met iemand van je ‘eigen soort’ thuis te komen?!

Ik vind het belangrijk dat jongeren beseffen dat ouders vaak uit liefde een vooropgezet plaatje hebben over ‘hoe het hoort’ voor hun zoon of dochter. Dat is geloof ik een belangrijk besef, om vervolgens empowerment te bewerkstellingen rondom ‘het maken van je eigen keuzes’. Zoals Naema Tahir en Bastiaan Verberne aan hebben gegeven in hun prachtige verhalen, en zoals ik zelf ook ervaren heb, zijn  daarin twee factoren essentieel. Uiteraard klinkt het simpel in een opsomming als de onderstaande, maar dat is het natuurlijk niet!

  1. De ‘ballen’ (het lef, het zelfvertrouwen) hebben om je eigen keuzes te maken
  2. De juiste coalitie van vertrouwenspersonen vormen om ‘het nieuws’ stap voor stap in de familie te brengen
     

Your Right 2 Choose is een evenement en een thema dat me aan het hart gaat. Ik hoop dan ook dat ik aan de komende projecten mijn bijdrage kan leveren! Naar mijn idee gaat Your Right 2 Choose over liefde en het pad dat daarbij hoort, waarbij we zoveel kunnen leren van de lessen van o.a. Malcolm X, Ghandi en Moeder Theresa. Mijn gevoel dat hoort bij het onderwerp en de bijeenkomsten van 2010 en 2011 heb ik in het onderstaande gedichtje proberen te verwoorden…

“Liefde is de man of de vrouw van je dromen;

liefde is met hem of haar thuis mogen komen.

Liefde is je ouders daarom niet te verliezen;

liefde is… jouw recht om te kiezen!”

 

Ludo Keizer, presentator Your Right 2 Choose 2010 & 2011

Lees meer columns en andere verhalen.